Άσπρο – μαύρο ή 24bit TrueColor?

Συνεχίζεται το ντέρμπι στον Άγιο Παντελεήμονα… Κι ενώ η πολιτεία ουσιαστικά ροχαλίζει, οι αυτοανακυρηχθέντες προστάτες εκατέρωθεν (των «δύσμοιρων μεταναστών» και των «αναξιοπαθούντων πολιτών») παίζουνε κρυφτούλι και κυνηγητό! Η ηλεκτρονική συσκευή που εγώ αποκαλώ «διαμορφωτή κοινής γνώμης» αλλά οι πολλοί την λένε απλά τηλεόραση μπαινει στο παιχνίδι ως άλλη «Αθλητική ηχώ» ή «Πρωταθλητής» ή όποια άλλη οπαδική εφημερίδα που μυρίζεται αίμα και άρα το θέμα πουλάει… Τα πολιτικά και ιδεολογικά άκρα πλειοδοτούν σε αυτή την ασπρόμαυρη όραση και που θα καταλήξουμε (ή πόσο πάτο θα πιάσουμε) κανείς δεν τολμά να φανταστεί.

Οι μετανάστες δεν είναι όλοι βρωμιάρηδες και εγκληματίες. Είναι λυπηρό μια χώρα σαν την Ελλάδα που για αιώνες τροφοδότησε μεταναστευτικά ρεύματα στην δυτική ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, και που σήμερα καμαρώνει (αδίκως και υποκριτικά) για τα επιτεύγματα των ανα τον κόσμο ξεριζωμένων της και των παιδιών, εγγονιών και δισεγγόνων τους, να τσουβαλιάζει με συνοπτικές διαδικασίες οποιονδήποτε σκάσει μπροστά στα πόδια της ζητώντας λίγη από την ευημερία μας. Οι ήδη ελάχιστες αιτήσεις πολιτικού ασύλου που εγκρίνονται <a href=»http://www.unhcr.gr/Press_Rel/15_2009_may14.htm»>αναμένεται να μειωθούν κι άλλο</a> αλλά και οι απλοί οικονομικοί μετανάστες συχνά δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ξεριζωθούν…

Σε απάντηση, σπεύδουν κάποιοι να κάνουν εύκολους διαχωρισμούς σε «καλούς» και «κακούς» μετανάστες είτε με βάση εθνικά κριτήρια («εμείς οι έλληνες δεν κάναμε τέτοια πράγματα» – νομίζεις – «οι τάδε δεν είναι κακοί» – αφού οι καταγγελίες τους ενάντια στους δυνάστες τους συμφέρουν την όποια πολιτική ατζέντα του ομιλούντος) είτε χωρίζοντάς τους απλά σε «νόμιμους» (έχοντες άδεια παραμονής) και «παράνομους» (μη έχοντες άδεια). Για τον πρώτο τύπο διαχωρισμού δεν χρειάζεται να πω τίποτα, το ανερμάτιστο τσουβάλιασμα βάσει έθνους δεν χρήζει rebutal, είναι γελοίο από μόνο του. Το δεύτερο όμως παίρνει κουβέντα. Καταρχήν, ελάχιστοι (κανένας;!) «νόμιμοι» οικονομικοί μετανάστες εισήλθαν στην χώρα ως τέτοιοι παρά περνώντας την μέγγενη της παρανομίας, της αστυνομικής «σκούπας», της ανυπαρξίας για την πολιτεία και το ασφαλιστικό σύστημα μετά από χρόνια αναγνωρίστηκαν ως οντότητες.  Σήμερα έχουν σταθερές δουλειές και σπίτια, κοινωνικό κύκλο που περιλαμβάνει πολλούς «ντόπιους» και παιδιά που μόνη πατρίδα ξέρουν την ελλάδα κι ας τους ταλαιπωρεί. Σύμφωνα με την πιο πάνω θεωρία, οι ίδιοι άνθρωποι λοιπόν υπήρξαν κακοί αλλά τώρα ξαφνικά έγιναν καλοί.

Σίγουρα το καθεστώς παρανομίας και η πλήρης περιθωριοποίηση βοηθά στην ανάπτυξη της μικροεγκληματικότητας. Γιατί όταν πεινάς και όταν ούτως ή άλλως σε κυνηγάνε, η κλοπή δεν είναι και τόσο μακρυά από την καθημερινότητά σου – δεν έχεις και τίποτα να χάσεις πέρα από την ελάχιστη ανθρώπινη αξιοπρέπεια που σου απέμεινε μετά από το ταξίδι με τους δουλέμπορους και τις τωρινές σου άθλιες συνθήκες.

Πολλοί δεξιόστροφοι opinionistas στο χαζοκούτι αλλά και διάφοροι συνεντευξιαζόμενοι «φιλήσυχοι πολίτες» αναμασούν το «θάρρος» του Berlusconi που πήρε λέει σοβαρά μέτρα κατά της (λάθρο)μετανάστευσης. Από την άλλη οι αριστερόστροφοι καταγγέλουν τα ίδια μέτρα ως θέμα αρχής. Δεν άκουσα από κανέναν το προφανές αποτέλεσμα που θα έχει η νέα νομοθεσία του όσο κι αν την θαυμάζουν μερικοί. Ο νέος νόμος καθιστά συνένοχους όσους παρέχουν κατάλυμμα σε (λάθρο)μετανάστες καθιστώντας ουσιαστικά απίθανο ο γεροντάκος της διπλανής πόρτας να «υποθάλψει εγκληματίες». Οι μετανάστες όμως στην ιταλία φτάνουν πρώτα στον νότο, ο οποίος είναι και για κάτι άλλο γνωστός πέραν της φτώχειας: την μαφία. Κι αν ο μπακάλης της γειτονιάς δύσκολα θα νοίκιαζε δωμάτια σε λαθρομετανάστες, κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει πραγματικά το εκάστοτε «αφεντικό» της περιοχής να στήσει παραγκούπολη ολόκληρη σε αγροτικές εκτάσεις που κατέχει με το σωρό και να «φιλοξενήσει»με το αζημίωτο απόκληρους και ανύπαρκτους για το κράτος ανθρώπους που δεν έχουν που αλλού να πάνε. Μην ξεχνάτε πως από εκεί που έφυγαν μπορεί και να «έβρεχε σφαίρες», οπότε η εκδούλευση με την παρασκευή «κουμπιών Ε» και την ταφή τοξικών ουσιών σε παράνομες χωματερές και την πιθανή «προαγωγή» σε βαποράκι ή άλλου τύπου «παιδί για τα θελήματα» με ολόκληρο δωμάτιο δικό του ακούγεται ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ. Το κέρδος για τους μαφιόζους είναι τεράστιο αφού έχουν εξευτελιστικά φτηνά εργατικά χέρια, ανύπαρκτους ανθρώπους των οποίων η εξαφάνιση, ο θάνατος ή η σύλληψη δεν θα οδηγήσει σε αλλυσιδωτές αντιδράσεις και μάλιστα χωρίς οικογένειες που θα πρέπει να περιθάλψουν… «ΤΕΛΕΙΑ!!»

Το καθ’ υμάς συμπέρασμα είναι πως όσο πιο σκληρό είναι το ανθρωποκυνηγητό τόσο πιο μεγάλο θα είναι το ποσοστό που θα κινηθεί στην εγκληματικότητα και τόσο πιο εύκολο θα είναι να εγκλωβιστεί στο οργανωμένο έγκλημα το οποίο μπορεί να είναι πιο πίσω από τους γείτονες αλλά δεν «κοιμάται» κιόλας…

Οι «ντόπιοι» κάτοικοι δεν είναι όλοι φασίστες και βασανιστές. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό πως σε όλες τις κυρίως πληγώμενες περιοχές η ακροδεξιά πήρε τα πάνω της τόσο σαν εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και σαν κραταιά ηθική των «καθωσπρέπει» νομοταγών πολιτών. Σίγουρα όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν ξύπνησαν ένα πρωί ακροδεξιοί, ξενόφοβοι  και αυτόκλητοι διώκτες των απόκληρων της γης. Είδαν τις περιουσίες τους να χάνουν αξία λόγω της υποβάθμισης της περιοχής τους, είδαν τον υγειονομικό κίνδυνο των στιβαγμένων ανθρώπων χωρίς εγκαταστάσεις υγιεινής, είδαν το έγκλημα να πλησιάζει τους ούτως ή άλλως κυνηγημένους και αρκετούς να τους στρατολογεί… Και δεν άκουσαν για λύση από κανέναν άλλο εκτός από τους ιδιότυπους προστάτες της νομιμότητας με τα καδρόνια στα χέρια και τους politically correct τηλε-ευαγγελιστές τους που ράθυμα καταδικάζουν τις μύτες που ανοίξαν και τις σάρκες που παρολίγον να καούν αλλά απαιτούν αόριστα ΚΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά.

Είναι ανόητο να περιμένει κανείς από αυτούς τους κατοίκους ως πρώτη αντίδραση την αντίθεσή τους «στον ιμπεριαλισμό που προκαλεί μεταναστευτικά ρεύματα» ή να ανοίξουν τα μπάνια τους να πλυθούν και να κανουν τις ανάγκες τους οι απρόσκλητοι επισκέπτες… Θα αντιδράσουν και ο στόχος τους θα είναι το μέρος του προβλήματος που βρίσκεται πιο κοντά και που είναι και πιο ευάλλωτο (όπερ και πιο εύκολη η επίτευξή του). Το να τους βρίζεις ή να τους αγνοείς  για να αφυπνίσεις την ανθρωπιά τους είναι μάλλον οξύμωρο…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s