KDE4 μας τέλειωσε… Καλωσήρθατε στο XFCE4

Από τότε που αποδήμησε εις κύριον το προηγούμενο laptop μου (4 χρονάκια έβγαλε στα χέρια μου – καναδυό στον προηγούμενο χρήστη) δεν κατάφερα να ασχοληθώ σοβαρά με το linuxακι που είχα αρον αρον φορτώσει στο νεοαποκτηθέν παρά μόνο αφότου απολύθηκα και ως τίμιος άνεργος ιατρός σε διαρκή αναμονή αφιέρωσα χρόνο στο «κόλλημά» μου. Έστησα λοιπόν το τελευταίο KDE στο portage tree (4.2.1 νομίζω) και άρχισα να ψάχνομαι…

ΦΡΙΚΗ #1: Τέτοιο γερό «μηχανάκι» που ξεφραγκιάστηκα και πήρα δικαιούταν και όλα τα γραφικά μπιχλιμπίδια που χώραγε, έτσι για να γουστάρω τα λεφτά μου και να την λέω και στους πατζουράδες που θα καίγανε τριπλάσια resources για να κάνουν τα αντίστοιχα. Compiz λοιπόν λέω αλλά τρώω ένα ξεγυρισμένο άκυρο. KDE4 και Compiz λέει είναι no-go αν έχεις nvidia proprietary drivers γιατί το πρώτο είναι εκλεκτικό  και θέλει σωστό code base στους drivers. Τι λες ρε φίλε; Άσχετα με τα προβλήματα του κλειστου κώδικα της nvidia και κατά πόσον είναι αποδεκτή επιλογή να γυρίσεις σε non accelerated open source driver (nv), τι δουλειά έχει ένα desktop environment να ανακατεύεται με τόσο low level κώδικα;!!!

ΦΡΙΚΗ #2: Για ουσιαστικά minimal added value στην χρηστική αξία του desktop με το plasma, το KDE4 «καίει» τον κώλο του από πόρους… Ένιωθα σαν  να  οδηγώ SUV στην πλατεία κωλωνακίου! Γιατί ούτε πραγματικά off road σε πήγαινε ούτε ξεγλίστραγες μέσα στο μποτιλιάρισμα των πόρων… Vista-wannabe! Σκατά!!!!

ΦΡΙΚΗ#3: Καλά ρε μαλάκες, μια δεκαετία μετά, ακόμα να καταλάβετε πως να κάνετε σωστή δουλειά με τον ήχο;! Γαμώ τον arts και την γενιά του όλη!! Για το 4 έλεγαν πως το θέμα ήχος θα γραφόταν from scratch αλλά έχω την εντύπωση τελικά πως from scratch έπρεπε να γίνει και η επιλογή των developers που ασχοληθήκανε.

ΦΡΙΚΗ #4: Με τα πολλά αποφάσισα να δοκιμάσω ένα oldie but goodie, έτσι για την σύγκριση πόρων και ουσιαστικού overhead. Emerge fluxbox λοιπόν… Πάω να ανοίξω έναν konqueror (δεν με έπεισε καθόλου ο dolphin σαν κάτι το παραπάνω στο file management) και μένω… ΠΑΓΩΤΟ. Δεν ανοίγει! ΓΙΑΤΙ; Μια googlαδα μετά ξέρω πως κανένα KDE4 app δεν μπορεί να λειτουργήσει εκτώς  KDE4 environment… Οργή! Ντροπή και αίσχος! Οποία προσβολή στις αρχές του open source και του linux way of doing things. Μια ζωή, όσοι είχαμε ασχοληθεί  με linux advocacy, λέγαμε στους πατζουρόφιλους naysayers πως το παν είναι οι ατέλειωτες επιλογές που σου πρόσφερε το linux. Και τώρα το KDE κάνει lock out σε επίδοξους  «μερικούς» χρήστες; Αναγκαστικά λένε οι υπερασπιστές αφού το code μπαίνει βαθειά μέσα στο σύστημα (βλέπε και το σκηνικό με το compiz). Και ποιος σας είπε ρε γίδια να μπείτε βαθειά στο σύστημα; Τι δουλειά έχει ένα desktop environment τόσο μέσα; Διαπερνάς τον Xserver σαν ζεστό βούτυρο και μιλάς απευθείας με τον kernel driver; Αν χρειάζεσαι κάτι στα libs του τελευταίου που δεν έχει… then do it the open source way! Κάνε release ένα patch για τον xorg ακόμα κι αν δεν δεχτούν να το βάλουν στο maintree… όποιος το θέλει το βάζει αφού διαβάσει τα disclaimers. Και μην ακούσω τίποτα χαζοδικαιολογίες περί end users και ease of installation  γιατί μια χαρά θα μπορούσαν να το «πακετάρουν» οι σχετικές babysitter distros σαν εναλλακτικό πακέτο του Xorg έτοιμο για εύκολο install.

Θα μπορούσα να «γυρισω» σε KDE 3κάτι, πίσω στα παλιά λημέρια… Αλλά αυτό θα ήταν επιλογή με ημερομηνία λήξεως! Να βάλω gnome τότε; Ναι, να αφήσω το ένα overbloated babysitting desktop για άλλο, που μου έχει γυρίσει τα άντερα εδώ και χρόνια… Ψαχνοντας για εναλλακτικές θυμήθηκα πως το xfce πάσχιζε εδώ και χρόνια να γίνει lightweight desktop environment  αντί για (όχι και τόοοοσο lightweight) window manager. Μια βόλτα στο site με πείθει να ξεκινίσω το πείραμα…

Welcome to XFCE 4.6.1! Αναφέρω επιγραμματικά τις εναλλακτικές για τις μέχρι στιγμής λειτουργίες που έχω χρειαστεί, είτε είναι apps του ιδίου του xfce είτε gtk/qt-based αλλά πάντα kde/gnome-free.

 • Browsing: firefox όπως πάντα…
 • office: openoffice όπως πάντα…
 • email: claws-mail (πρόκειται για ολικό fork του θρυλικού ομώνυμου patchset για το sylpheed)
 • msn: aMSN – σιχαίνομαι τα non antialiased fonts του, αλλά κατά τα άλλα κάνει μια χαρά δουλειά…
 • torrents: qBittorent – πολύ καλό παρότι νεόκοπο σε qt4 αλλά όχι kde!
 • text editor: οι προσφιλείς σε terminal nano αλλά και vim για ζόρια, λιτός και λειτουργικός ο mousepad του ίδιου του xfce αλλά ο emacs είναι πάντα emacs.
 • file management: thunar του xfce – δεν προσφέρει ό,τι ο konqueror της σειράς 3 αλλά μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις. Αν σου κάνει ο windows explorer σου κάνει κι αυτός…  Στα πολύ δυνατά συν του η επεκτασιμότητα με plugins αν και δεν έχω καθίσει ακόμα να ασχοληθώ.
 • LaTeX editor: TeXMaker – σε πρώτη όψη θυμίζει πάρα πολύ τον λατρεμένο μου kile ο οποίος πλέον θα αναγκαστεί να μπει στο 4 και να κλειδωθεί στο KDE… Δεν έχω γράψει ακόμα κάτι αρκετά πολύπλοκο για να τεστάρω τα όριά του όποτε επιφυλάσσομαι.
 • R front end: JGR σε java που πλέον έχει ξεπεράσει τα πολλά παιδικά νοσήματά του (κυρίως σταθερότητας).
 • music library organizer and player (itunes – style): gmusicbrowser. Παίζει στα ίσια στην λειτουργικότητα τον amarok αν και χάνει σε eye-candiness. Πολλές αλλά μικρές deps κυρίως perl modules και gstreamer (μπορεί να χρησιμοποιήσει και τον mplayer σαν μηχανή αλλά δεν με ικανοποίησε η απόδοση έτσι).
 • pdf viewer: acrobat reader 8. ’nuff said… (είναι σίγουρα πιο βαρύς απο τον αντίστοιχο Kκάτι αλλά χωρίς το overhead από όλα τα Κ-τζατζαλομάτζαλα πάλι κερδισμένος βγαίνεις)
 • ps-viewer: gsview. Σκατά… Παλαιολιθικό πρόγραμμα σε TKlib. Γρήγορο μεν αλλά… Το postscript είναι σχεδόν εγκαταλελειμένο format πλυν ειδικών σκοπών και περιστάσεων οπότε δεν έχει υπάρξει και ισχυρό drive για την  δημιουργία νέου ανεξάρτητου reader πλυν των ενσωματωμένων στα 2 κυρίαρχα desktop environments.
 • image library viewer: mirage πολύ καλός για ελαφριές χρήσεις  – για κάτι πιο ζόρικο ίσως θα έπρεπε να κοιτάξετε τον picassa της google. Εμένα μου φτάνει κι αυτός…
 • image editor: gimp τι άλλο;!!!
 • video player: (g)mplayer, vlc… no further comments

ΥΓ1: Το compiz-fusion με emerald window manager δουλεύει μια χαρά και στραβώνει κόσμο.

ΥΓ2: Νεότερες «ανακαλύψεις» εναλλακτικών προγραμμάτων θα προστίθενται μία μία καθώς θα προκύπτουν από τις ανάγκες και το αντίστοιχο ψάξιμο/πειραματισμό…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s