Μαμά, έρχεται ο blogονόμος! :-P

Η βαβούρα με τα νομοθετικά πλαίσια ελέγχου του διαδικτύου εν ελλάδι συνεχίζεται εν είδει ψιθύρων προς το παρόν όπως μας πληροφορεί μεταξύ άλλων και ο Όνειρος. Προφανώς οι διοχετεύσεις αυτές γίνονται για να βολιδοσκοπήσουν τόσο το μέγεθος της αντίδρασης που θα συναντήσουν αλλά και τυχόν διορθώσεις και προβλέψεις που θα πρέπει να περιληφθούν στο νομοσχέδιο…

Έχουμε ξεφύγει εντελώς μου φαίνεται… Σε λίγο θα ψηφιστεί και νόμος περί επιτηρητών στις καφετέριες, μη τυχόν ξεφύγει κανενός μας πάνω στον καφέ καμιά κουβέντα παραπάνω και θιχθεί η προσωπικότητα του τάδε ή του δίνα βολεμένου «αναπτυξιακού, πολιτισμικού, whatever παράγοντα». Τα προτεινόμενα / διαρρεόμενα μέτρα πέρα του αυταρχικού χαρακτήρα και της μοναδικότητας τους ανά τον κόσμο παρουσιάζουν κι ένα επιπλέον χαρακτηριστικό: την αδυναμία εφαρμογής τους.

Οι «φωστήρες» νομοθέτες μας θα έπρεπε να υποψιαστούν πως, παρόλο το παγκόσμιο πλεόνασμα αυταρχισμού και προσπάθειας ελέγχου της ατομικής έκφρασης, τέτοιες ρυθμίσεις παραμένουν στην σφαίρα του «γελοίου και γραφικού» τουλάχιστον στις αναπτυγμένες χώρες ακριβώς εξαιτίας της αδυναμίας εφαρμογής τους και όχι γιατί οι «άλλοι» είναι χαζοί και αυτοί ξεφτέρια στις νέες τεχνολογίες. Ακόμα και αν δεχθούμε πως θα ξεπεραστεί η κατακραυγή και το διεθνές γιουχάρισμα το μόνο πράγμα που θα επιτύχει ένας διαδικτυακός «τρομονόμος» θα είναι «να σιγήσουν τα πυροβόλα που βρίσκονται σε γνωστά υψώματα».

Πολλά blog και διαδικτυακές περσόνες που τριγυρίζουν σε fora ακολουθόντας pattern και έχοντας διαρρεύσει πληροφορίες που επιτρέπουν την αναγνώρισή τους στον φυσικό κόσμο θα κατεβάσουν ρολά και άλλα θα το γυρίσουν σε πολύ πιο γλυκανάλατη γραφή. Ταυτόχρονα όμως θα φτιαχτούν καινούρια, πιθανότατα και σε μεγάλο βαθμό από τους ίδιους συγγραφείς, που εξ αρχής θα φροντίσουν να διασφαλίσουν την ανωνυμία τους ώστε να συνεχίσουν την ελεύθερη έκφραση του λόγου. Σύντομα οι νέες αυτές «μετενσαρκώσεις» θα αποκτήσουν την δική τους αναγνωρισιμότητα ανεξάρτητα από την προηγούμενη περσόνα του δημιουργού τους.

Υπάρχουν πολλές τεχνολογικές εφαρμογές και επιλογές για την διασφάλιση της ανωνυμίας και την αρχή της διατήρησης της «αρνησιμότητας» (deniability), όπως το Tor network, anonymous proxies, κρυπτογράφηση και στεγανογραφία στο mail, SSL στο messaging/chat, κρυπτογράφηση δεδομένων και ολόκληρων σκληρών δίσκων… εξαρτάται μόνο από το πόσο θέλει να το «χοντρύνει» κανείς και κατά πόσο οι δικτυο-μπαμπούλες είναι έτοιμοι να διαχειριστούν (κοινωνικά, οικονομικά και τεχνολογικά) κανά χιλιάρι μπλόγκερς ως οργανωμένους και καλοεφοδιασμένους κατασκόπους.

Για να κάνουμε την αρχή, ορίστε το πρώτο HOW-TO για την χρήση tor+privoxy σε gentoo linux (αυτό τρέχω, τι να κάνουμε ρε πατζουράδες; :-P). Εξυπακούεται πως με ελάχιστες μεταβολές το HOW-TO μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες distros, με λίγο κόπο και σε MacOSX – για πατζούρια δυστυχώς επιφυλάσομαι…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s