repost καθίκια!!!!

Προφανώς κάποιοι ενοχλήθηκαν και το ποστ ξαφνικά σβήστηκε ενώ η σελίδα μου είναι #403!!!!!

ΚΑΘΙΚΙΑ!
REPOST!

Τεχνοφοβία και «Τεχνολατρεία της μπροσούρας»

Είμαι σίγουρος πως το 99% των ελληνικών blog ασχολούνται με την (όχι και τόσο) απίστευτη ιστορία παρακολουθήσεων. Θ’ασχοληθώ κι εγώ… Όχι για να «βρώ» και να καταδικάσω τους υπαίτιους σαν άλλος Σέρλοκ Χολμς ούτε για να κάνω «απολογισμό της ζημιάς» χωρίς να έχω την παραμικρή ιδέα του ΤΙ υποκλάπηκε (παραγγελία στο σουβλατζίδικο της γειτονιάς ή κρατικα μυστικά). Αυτό που θέλω να σχολιάσω είναι η γενικότερη στάση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην τεχνολογία, γνωστή από καιρό μεν, εξοργιστική όμως στα λόγια έντρομων ρεπόρτερ από προχτές!

Οι «τεχνολάτρες»
Για να είσαι «in» στην σημερινή ελληνική κοινωνία πρέπει να μπορείς να μιλάς σαν διαφημιστική μπροσούρα για κάθε λογής ηλεκτρονικό μπιχλιμπίδι και να το προωθείς σαν το τέλος νόσης πάσας. Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι πως κανείς δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το τι μιλάει, για τις έστω βασικές ιδέες πίσω από την λειτουργία του εκάστοτε «μπιχλιμπιδίου». Σαν διαφημιστικές μπροσούρες λοιπόν οι έλληνες διαγωνίζονται για το μήκος και το βάθος της μπουρδολογίας τους, προσπαθώντας να εντυπωσιάσουν τους πάντες πλην του εαυτού τους. Ας μου επιτραπεί ο όρος, αλλά το τι ΜΑΛΑΚΙΑ έχω ακούσει αυτές τις δύο μέρες από κοντά και από τηλεόραση δεν λέγεται! Αυτή η πιπίλα της «υψηλής τεχνολογίας» που λειτουργεί ως wildcard για οποιαδήποτε τεχνολογική ορολογία και πραγματικότητα που αγνοούν, πραγματικά μου έχει σπάσει τα νεύρα.

Σιγά την αξεπέραστη και απόκρυφη γνώση πληροφορικής που χρειάζεσαι για να στήσεις ενα γαμημένο rootkit! Σίγουρα βέβαια χρειάζεσαι access σε μια ρέπλικα του συστήματος που θες να τρυπήσεις, και ένας server κινητής τηλεφωνίας δεν είναι κάτι που μπορεί να έχει στο σπίτι του ο καθένας. Επίσης το όλο εγχείρημα θα είναι απείρως ευκολότερο αν έχεις κάποιον «από μέσα» που θα εγκαταστήσει το rootkit παρά να πρέπει να τρυπήσεις σιωπηλά και διαδοχικά ένα κάρο servers πριν βρεθείς μέσα στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών. Κοινώς χρειάζεσαι λεφτά και διασυνδέσεις που ελάχιστοι μπορούν να έχουν. ΑΥΤΟ είναι το στοιχείο που περιορίζει τους υπόπτους και όχι η «απόλυτη τεχνογνωσία»! Μην ξεχνάτε ότι το software που χρησιμοποιήθηκε για την αποστολή των δεδομένων σε τρίτους παρέχεται από την ίδια την κατασκευάστρια εταιρία για «νόμιμες» παρακολουθήσεις. Το μόνο που έκανε το εν λόγω rootkit ήταν η απόκρυψη της λειτουργίας του προγράμματος από τους admins (i.e. ο ορισμός της λειτουργίας ενός rootkit). Επίσης, κάθε server που θέλει να είναι τιμά το όνομά του, κρατάει εκτενή logs και η συγκάληψη των ιχνών του δράστη στο εσωτερικό τους είναι επίσης «αρμοδιότητα» του rootkit. Αφού πάραυτα ήξεραν τις καιρέες λήψης των αποδεκτών, είτε το rootkit ήταν ψιλομαλακία και δεν έκανε όλη την δουλειά του είτε συλλέχθησαν πληροφορίες επικοινωνίας μετά την ανακάλυψή του από τους τεχνικούς.

Οι ευθήνες της vodafone περιορίζονται στο ότι δεν ειδοποιήσε τις αρμόδιες αρχές παρά τις υπερπήδησε παράτυπα ενώ συγκάλήψε το γεγονός από τους πελάτες της (κάτι που δίνει βάση για μυνήσεις ύψους πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από τα θύματα). Οι ευθήνες των διωκτικών αρχών όμως είναι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ – και κανείς, τουλάχιστον από αυτούς που μιλάνε σε μικρόφωνο, δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνεται. Οι αρχές ρουφήξαν το αυγουλάκι τους σαν καλά παιδάκια την στιγμή που θα έπρεπε:
1) Να ανακρίνουν άπαντες εργαζόμενους στα κεντρικά της vodafone, μέχρι καθαρίστριας, αφού ΠΡΟΦΑΝΩΣ υπήρξε insider για να γίνει η δουλειά.
2) Να συνδέσουν άμεσα την υπόθεση αυτοκτονίας.
3) Να αναλύσουν αμέσως τα logs και να επαναλειτουργήσουν το rootkit σε ελεγχόμενο περιβάλλον (βλέπε δεύτερος server που εξυπερετεί μόνο τα τηλέφωνα θυμάτων και θυτών) με την τελευταία ελπίδα να εντοπίσουν τους θύτες.
4) Να ενημερώσουν τα θύματα καθιστώντας ίσως καθαρό πως η διαπόμπευση του θέματος ενώ συνεχίζεται η έρευνα θα μπορούσε να θεωρηθεί παρακόληση δικαιοσύνης (δεν είμαι δικηγόρος για να ξέρω ΑΝ και ΠΩΣ κάτι τέτοιο γίνεται).
Αντίθετα η vodafone και, αδιανόητα κατ’ επέκταση, το προσωπικό της θεωρήθηκαν υπεράνω υποψίας ως καταγγέλοντες. Ορίστε ένα «χολυγουντιανό» σενάριο που δείχνει πόσο «μαλάκες» θα μπορούσαν να έχουν πιαστεί. Ο CEO της εταιρίας τα κάνει πλακάκια με τους «κακούς» και βάζει έναν έμπιστο υπάλληλο να κάνει την «βρωμοδουλειά». Από τυχαία μαλακία αποκαλύπτεται η πουστιά αλλά όχι και οι αυτουργοί. Ο φυσικός αυτουργός αυτοκτονεί ή… «αυτοκτονεί» ενώ ο ηθικός αυτουργός πρώτα ειδοποιεί τους «κακούς» να την κάνουν λούηδες και κατόπιν ειδοποιεί «εμπιστευτικά» τα ανώτατα κλιμάκια για το συμβάν βγάζοντας την ουρά του απέξω. ΠΡΟΣΟΧΗ: αυτό το σενάριο είναι εντελώς φανταστικό όπως τουλάχιστον άλλα είκοσι που μπορεί να φτιάξει κανείς στο μυαλό του, από την καθαρίστρια που βάζει μέσα στο κτίριο μυστικά την νύχτα κάποιον cracker μέχρι την συνομωσία μιας ολόκληρης ομάδας από admins! Χρησιμοποιώ το συγκεκριμμένο σαν μια δραματοποιημένη απόδειξη της κακώς εννοούμενης «αγαθότητας» των ελληνικών αρχών.

Πότε όμως έγινε η ΕΛΑΣ «αγαθή»;!! Δυστυχώς είναι και αυτοί θύματα της «τεχνολατρείας της μπροσούρας». Έτσι μας έβαλαν και πληρώσαμε τα μαλλιοκέφαλά μας για τα δήθεν κορυφαία τεχνο-μπιχλιμπίδια ασφαλείας την στιγμή που κανείς τους δεν έχει τα qualifications για να τα αξιοποιήσει, πέρα από την ενόχληση των συνήθων υπόπτων και την «κουτσομπολίστικη παρακολούθηση» ανύποπτων πολιτών. Τις δραστηριότητες, δηλαδή, που πάντα έκανε και χωρίς τα βαρύγδουπα και πανάκριβα μπιχλιμπίδια και την συνεπαγόμενη ακατάσχετη περηφανο-μπουρδολογία! Έτσι ακριβώς κάποιοι «μπουρδολόγοι – μπροσουρολόγοι» προφυλάκισαν ως spammer εναν διάσημο security expert και μας έκαναν διεθνώς ξεφτίλα ως ιθαγενείς που εμβρόντητοι κοιτάνε τις γιαλιστερές τους μπίλιες και τα καθρεφτάκια. Έτσι ακριβώς λοιπόν και αυτή η υπόθεση θα αρχειοθετηθεί σαν «μια τρύπα στο νερό». Έννοια σας, και ο ανασχηματισμός σύντομα θα γίνει σκεπάζοντας με την δικιά του μεντιατική παπαρολογία ετούτα εδώ τα τριτοκοσμιλίκια. Τότε ο κάθε έλλην παπαριζόβλητος τεχνοβλάκας θα μπορεί να συνεχίσει ανεμπόδιστα την «μπροσουρολογία» του. Ούτε γάτα ούτε ζημιά…

Χτες διάβασα ένα άρθρο στην καθημερινή για την «χαμένη γενιά» του internet στην ελλάδα. Το πώς δηλαδή η έλλειψη παροχής φθηνής και/ή ευρυζωνικής σύνδεσης στο διαδίκτυο κόστισε στην ελλάδα μια γενιά που ενώ καλείται να χρησιμοποιήσει σε καθημερινή βάση προιόντα και υπηρεσίες πληροφορικής, διατηρεί πλήρη ή σχεδόν πλήρη άγνοια των εμπλεκόμενων τεχνολογιών. Το άρθρο επικεντρώνεται βασικά στις οικονομικές συνέπειες αυτής της απώλειας. Προσωπικά θεωρώ την κοινωνιολογική πλευρά του προβλήματος ακόμα πιο σημαντική. Η έκθεση της ελληνικής κοινωνίας σε νέες τεχνολογίες χωρίς την αντίστοιχη κουλτούρα που, κατά κύριο λόγο, διοχετεύεται και αναπτύσεται στο διαδίκτυο είναι κατά την άποψή μου το κύριο αίτιο της αντίληψης μπροσούρας απέναντι στην τεχνολογία που παρατηρούμε σήμερα.

Advertisements

6 comments

  1. Δεν το διάβασα ακόμα το post (φεύγω, θα το διαβάσω σε λίγο) αλλά έχω να σου προτείνω το εξής: Δεν το κάνεις το blog σου, μηνιαίο περιοδικό να κονομήσεις κιόλας; Αντε ρε που μας παραμυθιάζεις πως διαβάζεις!

    ;P

  2. Κοινώς χρειάζεσαι λεφτά και διασυνδέσεις που ελάχιστοι μπορούν να έχουν. ΑΥΤΟ είναι το στοιχείο που περιορίζει τους υπόπτους και όχι η «απόλυτη τεχνογνωσία»!

    Συμφωνώ απίστευτα.

  3. Harry, δεν θέλω να είμαι καχύποπτος ή conspiracy theorist αλλά η σύμπτωση παραείναι «χοντρή».

    Δεν έχασα το ποστ κατά την διάρκεια του ανεβάσματος… αυτό εξηγείται με καθαρά τεχνικούς λόγους. Το κείμενο είχε ανέβει για αρκετές ώρες πριν εξαφανιστούν τα ίχνη του όμως, σαν κάποιος να το διάβασε και να εξαπέλυσε επίθεση!–>

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s