«Εγκαίνια…»

Σήμερα ξεκινάει το blog μου, «stories of the keyboard.» Γιατί το κάνω; Πιο πολύ από περιέργεια υποθέτω, να δω τις αντιδράσεις του κόσμου στις ιδέες μου.

Φυσικά, όντας κάτι εντελώς καινούργιο για μένα, το blog θα περάσει από πολλές αλλαγές, ιδίως στο layout, μέχρι να βρω λιγάκι την άκρη μου. Από τα default layouts, σχεδόν όλα έχουν fixed width οπότε είναι περίπου αναγκαστική η τωρινή επιλογή. Γιατί όχι fixed width; Γιατί καταντάει σπαστικό όταν έχεις μεγάλη ανάλυση στην οθόνη (προσωπικά έχω 1600×1200) οπότε και βλέπεις μια στενή λουρίδα κειμένου μέσα στο απέραντο κενό. Ακόμα πιο εκνευριστικό γίνεται μάλιστα όταν μεγαλώσεις τα fonts για να διαβάσεις πιο άνετα (βλέπε: καρεκλα γυρμένη πίσω, στο ένα χέρι το φραπέ και στο άλλο η ροδέλλα του mouse). Τελικά μπορεί η html να είναι η πιο διαδεδομένη markup language και να έκανε θαύματα στην εξάπλωση του internet, αλλά άμα την ζορίσεις τρώει φοβερά κωλλύματα που ακόμα και προγενέστερες markup δεν είχαν ποτέ (α ρε, LaTeX που θέλετε…)

Ξεκινάμε λοιπόν και η πρώτη ερώτηση, μάλλον ρητορική… Πόσοι έλληνες και πόσο βαθειά αντιλαμβάνονται την τεχνολογία της πληροφορικής; Σίγουρα θα πειραχτούν αρκετοί και θα σπεύσουν να «σηκώσουν την σημαία» της εθνικής μας έπαρσης και ψευτοπερηφάνειας. Ότι δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από τους υπόλοιπους ευρωπαίους κτλ. Μπούρδες… Και μάλιστα μπούρδες που δημοσιεύονται στα έντυπα μέσα ή, ακόμα χειρότερες, στα ραδιοτηλεοπτικά.

Ο τελευταίος πανικός με τα worms (Zotob κτλ.) που εκμεταλεύονται το φρέσκο PnP vulnerability της MS με έκανε απλά να ξαναθυμηθώ την κατάντια μας στον τομέα αυτό. Οι «κακοί» άνθρωποι (λανθασμένα αποκαλούμενοι hackers) και τα βρωμερά «σκουλίκια» τους. Μάλιστα… ακόμα όμως δεν είδα άρθρο στον ελληνικό τύπο να μιλάει για τους «αργόσχολους» administrators γιατί το patch που έκλεινε την τρύπα εκδόθηκε από την MS μία ολόκληρη εβδομάδα πριν την τρικυμία. Κι αφού προσβάλει τα windows 2000 κι όχι τα XP, μιλάμε κυρίως για μηχανάκια σε εταιρίες, όχι το σπιτίσιο καβουρδιστίρι του κάθε πικραμένου. Συγνώμη κύριοι αλλά μια ολόκληρη εβδομάδα, τι κάνατε; Ίσως γιατί δεν φταίνε οι καημένοι οι admins… Γιατί μετά την φούσκα του dot com, οι εταιρίες και κυρίως οι αμφιβόλου εξυπνάδας «μανατζερίστες» τους βλεπουν την ΙΤ σαν τον απόλυτο εχθρό στα λογιστικά τους τα βιβλία. Μια φούσκα φυσικά που τα ίδια πρόσωπα προκάλεσαν αφού δεν ήξεραν ούτε τι ούτε πώς να το επιτύχουν κι έβλεπαν το internet σαν να ήρθε από τον Άρη. Βλέπουν λοιπόν αυτοί οι κύριοι τους admins να σουλατσάρουν εν γένει και σου λέει, τι τους θελούμε και τους 10; Περικοπές!!! Εμ, κύριοι, στα ζόρικα χρειάζονται οι πολλοί… μόνο που δεν μπορείς να ξέρεις από πριν πότε θα έρθει η καταιγίδα.

Σαν φανατικός linuxας, θα μπορούσα απλά να βάλω τα γέλια και να κοροιδεύω τους δύσμοιρους χρήστες windows. Δεν θα το κάνω! Πρώτα απ´ όλα γιατί στο εταιρικό περιβάλλον τις αποφάσεις δεν τις παίρνουν αυτοί που ξέρουν αλλά αυτοί που θα έπρεπε να ξέρουν και μάλλον κοιμούνται. Δεύτερον γιατί ακομα και το κακότυχο (τύχη μόνο; μάλλον λάθος προτεραιότητες στην σχεδίαση) αυτό λειτουργικό μπορεί να προστατευθεί από τα περισσότερα κακά που το βρίσκουν αν κάποιος που ξέρει τι κάνει, αφεθεί να κάνει την δουλειά του. Αυτοί που θα έπρεπε να ξέρουν όμως κοιμούνται: «αφού στο σπίτι μου το κάνω και μόνος μου αυτό», «σιγά την δουλειά» κτλ. Ίσως κάπως έτσι εξηγήται και η ξεφτίλα της vodafone με το απαράδεκτο downtime. Αστοχία στο λογισμικό λέει… Η ίδια ακριβώς αστοχία και στον εφεδρικό server… Μάλιστα… Δεν είναι η κακή η τύχη, κάποιος δεν ήξερε ή δεν τον άφησαν να κάνει την δουλειά του, όπως, π.χ., αρκετό testing πριν μπουν οι server στην παραγωγή. Αλλά οι μανατζερίστες πιέζουν, «we need this YESTERDAY!»

Δεν είδα όμως κάνενα άρθρο να πιέσει, «γιατί δεν δούλεψε ο backup server;», «αφού το bug εμφανίστικε και στον backup server, το λάθος είναι συστηματικό, δεν θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί;», «γιατί ένα crash σε εποχή και ώρα όχι ιδιαίτερου φόρτου;», «τα μόνα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της εποχής για τις τηλεπικοινωνίες ειναι οι υψηλές θερμοκρασίες και οι πολλές άδειες – υπάρχει κάποια σύνδεση με το συμβάν;». Αλλά όχι, φταίει η κακή η τύχη, φταίνε οι κακοί οι hackers και τα βρώμικα σκουλίκια.

Αλλά για τι πράγμα μιλάμε; Όταν πριν λίγο καιρό στην ευρωβουλή γινόταν της τρελής για τα software patents, οι δικοί μας αντιπρόσωποι κοιμούνταν. Στα τόσα email που στάλθηκαν προς ευρωβουλευτές όλων των εθνικοτήτων κι όλων των ρευμάτων, έβλεπες να απαντούν (θετικά ή αρνητικά, δεν έχει σημασία) εντός ωρών ή το πολύ σε μία – δύο ημέρες. Εκτός φυσικα από τους έλληνες. Ούτε μία απάντηση… Ίσως δεν ήξεραν το θέμα (κι ας έπρεπε να ψηφίσουν επ´ αυτού εντός ημερών), ίσως πάλι τα email «φιλτράρονται» απο κάποια γραμματέα κι αφού ούτε με εξουσία, ούτε με λεφτά ούτε και με ρουσφέτι έχουν να κάνουν… πάνε στον κάλαθο των αχρήστων.

Όταν η νηπειακή ακόμα (ωστόσο από τις ελάχιστες αναπτυσόμενες στον ελλαδικό χώρο) βιομηχανία τεχνολογιών πληροφορικής βρεθεί δεμένη χειροπόδαρα από τις πατέντες και τα λαμόγια… θα μας φταίνε οι κακές μεγάλες πολυεθνικές. Οι κακές οι πολυεθνικές, η κακή η τύχη, οι κακοί οι hackers, τα βρώμικα σκουλίκια… Ο ΚΑΚΟΣ ΜΑΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ! Να τι φταίει!

2 comments

Σχολιάστε